BIULETYN STOWARZYSZENIA RETINA AMD POLSKA Nr 2(14)/2006 |
Okładka wydania papierowego Biuletynu RETINA Nr 2(14)/2006 |
OD REDAKCJI | |||||||||||
INFORMACJE ZE STOWARZYSZENIA Po Walnym Zgromadzeniu - Prezes Małgorzata Pacholec | |||||||||||
MEDYCYNA - OKULISTYKA AMD - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem dr hab. n. med. Marta Misiuk-Hojło | |||||||||||
REHABILITACJA Czy oszczędzać osłabiony wzrok? - Małgorzata Pacholec | |||||||||||
PORADNICTWO PSYCHOLOGICZNE Gdy rodzi się dziecko niewidome - wstyd, poczucie winy? Maria J. Bielecka - tyflopsycholog | |||||||||||
ZDROWE ŻYWIENIE - DIETETYKA Dieta śródziemnomorska - Ewa Maria Trzaska | |||||||||||
Bezcenne witaminy (psk) | |||||||||||
MEDYCYNA - BADANIA NAUKOWE Gen stulatków (psk)
| REFLEKSJE - KONTROWERSJE | Dokąd zmierzasz genetyko? - Michael J. Sandel
| PRZYJAZNY KOMPUTER | Szybko, szybciej, jeszcze szybciej... - Bartosz Bitowski
| NA SKRÓTY
|
| HUMOR I GENY
|
| Deklaracja członkowska Stowarzyszenia Retina AMD Polska | |
Obraz widziany przez zdrowe oko |
Obraz widziany przez chore oko |
Siatka Amslera - obraz widziany przez zdrowe oko |
Siatka Amslera widziana przez osobę z neowaskularnym AMD |
Witamina - dzienne zapotrzebowanie | Naturalne źródła | Rola, jaką pełni w organizmie | Objawy niedoborów |
A 0,8-1 mg |
Mięso, tran, wątroba, mleko, masło, żółtka jaj, śledzie, sery. Jako karoten (prowitamina A) - w ciemnozielonych oraz pomarańczowych warzywach i owocach (marchew, dynie, morele, pomarańcze, szpinak, brukselka, winogrona, awokado) | Zwiększa odporność organizmu na infekcje, wzmacnia wzrok i włosy, stymuluje wzrost, poprawia wygląd skóry. | Częste infekcje, zmniejszona ostrość widzenia o zmroku ("kurza ślepota"), zaburzenia w oddychaniu, nadmierne wysychanie i rogowacenie skóry, łamliwość paznokci. |
B1 (tiamina) 1,2-1,4 mg |
Kiełki i zarodki pszenicy, ziarna słonecznika, płatki owsiane, orzechy, drożdże, fasola, groch, ciemne pieczywo, ryby, wieprzowina, wątroba | Uczestniczy w przemianie węglowodanowej, poprawia koncentrację i pamięć (witamina nastroju), usprawnia pracę mięśni, serca i układu nerwowego, zapobiega gromadzeniu się w organizmie toksycznych substancji. | Osłabienie pamięci, brak apetytu, zaburzenia czucia, mrowienie w kończynach. |
B2 (ryboflawina) 1,2-1,6 mg |
Mleko, jogurt, jaja, podroby, mięso, ryby, drożdże piwne, kiełki zbożowe, liście zielonych roślin, morele | Poprawia kondycję włosów, skóry, paznokci, zmniejsza podatność na stresy, przeciwdziała chorobom jamy ustnej oraz tworzeniu się zajadów. | Spękane wargi, pieczenie oczu, szorstka skóra, zmęczenie i apatia. |
B6 (pirodoksyna) 1,6-2,0 mg |
Drób, ryby, jaja, kiełki, pieczywo razowe, soja, ziemniaki, orzechy, banany, kasza gryczana, warzywa strączkowe | Uczestniczy w przemianie białkowej, zapobiega załamaniom nerwowym, pomaga w leczeniu korzonków, kurczów mięśni, łagodzi nudności, wzmaga apetyt. | Niedokrwistość, stany depresyjne, zapalenie języka, łojotokowe zapalenie skóry, skłonność do choroby lokomocyjnej. |
B9 (kwas foliowy) 200 mcg-400mcg - kobiety w ciąży |
Zielone warzywa liściaste, brukselka, brokuły, nasiona roślin strączkowych, orzechy, migdały, dynia, morele, produkty mleczne, wątroba | Pomaga w zwalczaniu anemii, zwiększa witalność, wpływa na zdrowy wygląd skóry, opóźnia siwienie włosów, zapobiega powstawaniu wad wrodzonych. | Niedokrwistość, uszkodzenia systemu nerwowego płodu, zmiany w śluzówkach, zaburzenia trawienia. |
B12 2-2,7 mcg |
Mięso, drób, ryby, jaja, produkty mleczne, kiełki, drożdże, ryż, warzywa zielone | Przeciwdziała anemii, wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. | Zmęczenie, niedokrwistość, zanik czucia w kończynach, zmiany zwyrodnieniowe układu nerwowego. |
C (kwas askorbinowy) 100-200 mg |
Owoce i warzywa, szczególnie owoce róży, czarna porzeczka, kiwi, owoce cytrusowe, aronia, truskawki; z warzyw: brokuły, papryka, pomidory, natka pietruszki, rzeżucha | Wzmacnia odporność organizmu, pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega infekcjom i tworzeniu się skrzepów, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwnowotworowo i antyalergicznie. | Zmęczenie, bóle w stawach, owrzodzenie dziąseł, podatność na infekcje, powolne gojenie się ran. |
D (kalcyferol)5-8 mcg | Pełnotłuste produkty mleczne, tran, żółtka jaj, ryby (np. tuńczyk, sardynka, łosoś, śledzie) | Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, zapewnia prawidłowe formowanie kości i zębów, zapobiega krzywicy, wypadaniu zębów. Razem z witaminą A i C chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych. | Krzywica, rozmiękczanie kości powodujące ból i złamania (demineralizacja kości), rzeszotowienie, porowatość i kruchość kości (osteoporoza) u osób starszych, osłabienie sprężystości mięśni. |
E (tokoferol) 12 mg |
Oleje roślinne, kiełki pszenicy, orzechy, warzywa kapustne i ciemnozielone, liście mięty i pokrzywy | Nazywana witaminą młodości przeciwdziała procesom starzenia się organizmu, miażdżycy, ułatwia gojenie się ran, wygładza skórę, blizny. | Zmęczenie, bezsenność, niedokrwistość, zmiany zwyrodnieniowe układu nerwowego. |
K 1 mg |
Brukselka, brokuły, kapusta, sałata, kalafior, pomidory, groszek, marchew, soja, jogurt, wątroba wieprzowa, chude mięso | Zapobiega krwotokom, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. | Spadek krzepliwości krwi, skłonność do krwawień. |
PP (niacyna) 15-19 mg |
Chude mięso, drób, wątroba, nasiona roślin strączkowych, wzbogacone produkty zbożowe | Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, w utrzymywaniu zdrowego stanu skóry. | Zmęczenie, depresja, wysypka z przebarwieniami skóry, biegunki. |